Program


Ricotta (gyermekelőadás)

Ricotta (gyermekelőadás)

A Ricotta c. mese egy gyerek (Berti) és egy örökbe fogadott háziegér (Ricotta) barátságának története. Egyszemélyes bábelőadás, ami elfér néhány bőröndben egy biciklin. Hangulatában az utcaművészek saját készítésű, közvetlen és önvallomásos világát idézi.

Ricotta – bábmese a búcsúzásról

A Ricotta c. mese egy gyerek (Berti) és egy örökbe fogadott háziegér (Ricotta) barátságának története. Egyszemélyes bábelőadás, ami elfér néhány bőröndben egy biciklin. Hangulatában az utcaművészek saját készítésű, közvetlen és önvallomásos világát idézi. Az előadás egyszemélyes alkotó-kivitelezője Trömböczki Napsugár. Konzulensek: Horváth Márk (bábszínész, Győri Vaskakas Bábszínház – bábtervezés), Lipták Ildikó (Kerekasztal Színházi Nevelési Központ – dramaturgia).

Szinopszis

Megérkezik egy biciklis lány, és elmesél egy történetet. Berti egyedül él anyukájával, miután a Papa elhagyja őket. A kislány szinte minden idejét a vadvirágos kertjében tölti. Egyszer csak felbukkan az életében Ricotta, egy besurranó kisegér, és különös barátság szövődik kettejük közt. Hogy kommunikálni tudjanak, építenek egy furcsa szerkezetet, amit virággal lehet működtetni. Ahogy azonban egyre több időt töltenek kettesben, a kiskert lassan elhanyagolódik, nem nőnek új virágok az elhasználtak helyére. Egy reggelen Ricotta világgá megy, és egy levében üzeni meg a lánynak, hogy már nem bírta tovább nézni a szomorú búzavirágokat. Berti nem érti, miért maradt magára, és válaszokat keresve nekivág Budapestnek. Mint egy népmese hőse, három kalandon át ismeri meg egyre jobban önmagát és a körülötte élőket.

A mese egyben a mesélő monológja, ami életre kel. Berti már felnőtt, és most biciklijén járva a világot elmesél egy régi történetet. Így a közönséggel együtt vizsgálják, mennyit ér egy barátság. Fel tudjuk-e dolgozni, ha elhagynak minket? Miért kötődünk valakihez? Hogyan lehet békében elválni, úgy, hogy senki ne sérüljön? Hányféleképpen kerülünk olyan helyzetbe, hogy el kell válnunk valakitől? Miért fontos a búcsúzás?

Az előadás 6 éves kortól ajánlott.